go up

Beskrivelsen er laget av Bjørn-Kenneth Andersen og Kenneth Andersen, Vika IF.

 

Vannpolo i Norge og verden
Vannpolo er en relativt liten, men gammel sport i norsk sammenheng. Det er kun rundt seks klubber som driver aktivt i Norge. Derimot er sporten langt større mange andre steder i verden. I Øst-Europa og rundt Middelhavet er sporten betydelig.

 

Vannpololaget
Et vannpololag består av seks utespillere og én keeper. I tillegg er det lov til å ha inntil seks innbyttere. Vannpolo spilles i basseng og banen er inntil 30 meter lang og 20 meter bred. Langs hver kortlinje flyter et mål som er tre meter bredt og 90 centimeter høyt. Ballen er av gummi og er på størrelsen med en fotball.

 

Vannpolokampen
En vannpolokamp spilles vanligvis over fire omganger på sju minutter effektiv spilletid. Dommerne stopper tiden hver gang det blåses frikast eller lignende. Derfor varer en vannpolokamp i rundt én time. Det er vanlig med mellom fem og 25 mål til hvert av lagene i løpet av en kamp.

 

Vannpolotrening
Normal vannpolotrening er god trening. En vannpolospiller lærer mange flere svømmearter og teknikker enn en svømmer. Derfor blir så godt som hele kroppen trent. Vannpolotrening gir god styrke i hele kroppen, hurtighet og god utholdenhet.
Vannpolotreninger i Vika Idrettsforening består av alt fra vannpolospilling, svømmeteknikk, pasnings- og skuddtrening, taktikk og formasjonstrening.

 

Viktige regler
Brudd på reglene deles inn i simple eller grove feil. En simpel feil gir frikast til motsatt lag, mens en grov feil fører til utvisninger av den som pådrar seg feilen. En utvisning varer i 20 sekunder effektiv tid. Det er vanligvis mer enn nok for å lage mål.

 

Vanlige simple feil er å stå på bassengbunnen, ta ballen i to hender, holde ballen under vann og ureglementær takling. Grove feil er å holde, dra eller dukke en spiller som ikke har ballen. Derimot er det ikke ulovlig å dra, holde eller dukke en spiller som holder på ballen.

 

X