go up

Fin nivåheving de siste årene


Frem mot Junior NM 2004 på Hamar rådde det stor optimisme på vegne av juniorsvømmingen i Norge. Dette med bakgrunn i mange sterke resultater og god nivåheving utover høsten. Selve mesterskapet ble da også et av de beste noensinne, i hvert fall når det gjaldt bredde. Det krevdes bedre tider enn før for å nå finale på de aller fleste øvelser og det til tross for at mesterskapet ble holdt på åtte baner.


Utover vinteren og våren dabbet det noe av og utviklingen ble ikke helt som forventet.


 


Det var derfor spennende å se om norsk juniorsvømming igjen var i støtet da sesongen første norske mesterskap skulle avholdes i Stavanger.


I ettertid kan vi vel fastslå at mange utøvere og klubber ser ut til å ha tatt flere steg i riktig retning siden i våres.


En endelig analyse av mesterskapet kommer nok i det neste Norsk Svømming, men vi foregriper vel lite ved å si at det også i år var en meget fin fremgang å spore. Måtte det vare også gjennom vinteren og frem mot sommeren denne gangen.


 


Åtte norske juniorrekorder


Der Junior NM 2004 kanskje manglet de helt store enerne, hadde årets mesterskap i hvert fall tre svømmere som stod frem som soleklare enere på fem av øvelsene.

Thomas Ole Fadnes fra Stavanger Svømme Club har lenge vært en meget lovende sprinter og denne helgen satt han norsk juniorrekord på begge de to korteste friøvelsene.


På 50 fri svømte han på 23,13 og slettet med det Christopher Hansens 23,47 fra jr NM i Bergen 1999.


På 100 fri ble Jarl Inge Melbergs rekord på 50,36 fra Junior EM i Edinburgh i 1988 slått med hele 21 hundredeler. Tiden 50,05 ga Thomas Ole også en plass på seniorlandslagets rekruttgruppe og det kan vel være at han fort kan bli den femte nordmann under 50,00 på 100 fri.

Katharina Stiberg fra Bjerkvik har vist stor fremgang over lengre tid nå og under jr NM slo også hun til med to juniorrekorder. På 100 rygg gjorde hun 1.03,41 og forbedret dermed Camilla Mowinckels 1.03,73 veldig gamle rekord satt under senior NM i 1993.


På 50 butterfly slo hun Henriette Brekkes betydelig yngre rekord på 28,24 fra senior NM i Harstad i 2003 to ganger. Først i forøket med 28,06 og deretter i finalen med sterke 27,95.  


Stiberg ble tidligere i år tatt ut på landslagets rekruttgruppe med bakgrunn i sine 829 poeng for 100 im på 1.03,84. Frem til nå har hun valgt å stå utenfor men vil fremover være en del av landslaget.Den siste individuelle rekorden kom på 50 rygg der Askers Ingvild Snildal slo Stibergs et år gamle rekord på 29,85. Snildal gjorde 29,59 i en tett fight med den gamle rekordhaveren.De to siste rekordene kom begge to på torsdagens stafetter. Jentene i Team Stavanger gjorde 3.56,74 og knuste dermed Bergenssvømmernes to år gamle rekord som var på 3.59,20 fra junior NM i Sarpsborg i 2003.  


Rett etterpå svømte Hamar IL sitt guttelag inn til 7.46,53 på 4×200 fri og svømte dermed nesten tre sekunder raskere enn Stavanger Svømme Clubs 7.49,37 fra junior NM i Stavanger i 1988.


 


Nye landslagssvømmere


Etter helgens mange sterke resultater har flere svømmere kvalifisert seg inn på de forskjellige landslagsgruppene.


 


Nye på Seniorlandslagets rekruttgruppe (øvelse og poeng i parentes):


Cecilie Waage Johannessen, Karmøy (200 fri, 2.03,04, 820 poeng)


Karoline Brudvik Sanderud, Hamar IL (400 IM, 4.51,71, 804 poeng)


Thomas Ole Fadnes, Stavanger SC (100 fri, 50,05, 828 poeng)


Mikkel Brudvik Sanderud, Hamar IL (1500 fri, 15.37,06, 805 poeng)


 


Nye på Juniorlandslagets juniorgruppe (øvelse og poeng i parentes):


Elin Slaatmo, Hamar IL (1500 fri, 17.54,03, 703 poeng)


Victoria S. Løken, Aalesund SLK (200 fri, 2.09,73, 700 poeng)


Maxim Christensen, KSA (200 rygg, 2.05,88, 709 poeng)


Øystein Hetland, Bærumsvømmerne (100 fri, 52,61, 712 poeng)


 


Nye på Juniorlandslagets utviklingsgruppe:


Mattis Saghaug, Team Oslo (1906 poeng)


 


Beste klubb


Hamar IL ble beste klubb med 111 poeng. Team Stavanger fulgte på andreplass med 102 poeng og Lambertseter Svømmeklubb med 88 poeng tok tredjeplassen.


Klikk her for hele poenglista


 


Medaljeoversikten


Hamar IL vant også når det gjelder medaljeoversikten. De tok syv gull og syv sølv mens Lambertseter Svømmeklubb på andreplass sanket fire gull, fire sølv og en bronse.


Bjerkvik tok tredjeplass med fire gull og et sølv


Klikk her for hele oversikten


 


Beste utøver


Stevnets beste enkeltresultat stod EM-klare Henriette Brekke fra Vestkantsvømmerne for. På 50 fri svømte hun inn til 25,78, noe som ga 837 poeng og mesterskapets høyeste poengscore. På andre plass fulgte Thomas Ole Fadnes, SSC som fikk 828 poeng for sin 100 fri på 50,05. Cecilie Waage Johannessen fra Karmøy gjorde stevnets tredjebeste resultat da hun svømte 200 fri på 2.03,04 hvor hun fikk 820 poeng.


Klikk her for lista over de 20 beste


  


Flott arrangement


Arrangøren Madla Svømmeklubb gjorde en kjempejobb med mesterskapet og sørget for et effektivt stevne med god ramme og ryddige forhold.


Speaker Frank Pedersen er vel i ferd med å nesten gjøre seg uunnværlig i slike sammenhenger. Hans kunnskap, entusiasme og humør gjør alle heat spennende og interessante og bidrar til en positiv opplevelse for publikum og svømmere.


I tillegg gjør John Erlend Christensen en kjempejobb som tidtakersjef. Også dommere og øvrige funksjonærer fortjener stor takk og skryt for en jobb godt utført.


 


Alt i alt et meget flott Junior NM i Stavanger!


 


Nordisk Junior Mesterskap neste


16 utøvere reiser førstkommende fredag til Island for å forsvare Norges ære under Nordisk Junior Mesterskap. Målsettingen er klar; Norge skal være blant de tre beste nasjonene og med årets lag har vi et berettiget håp om å kunne klare det.


Juniorlandslagssjef Øyvind K. Røsland har med seg følgende utøvere Reykjavik:


Petter Fagelund, NTG/Bærumsvømmerne


Øivind Armando Salinas Reinertsen, KSA


Raymond Dybvik, Kolbotn


Jørgen Møllerop, Team Stavanger


Olav Mikal Furali, Haugesund


Petter Braarud, Lambertseter


Ole-Wilhelm Norseng, Hamar


Robin Palm, Sarpsborg


Ina Marleen Holm, Team Stavanger


Cecilie Waage Johannessen, Karmøy


Kristine Mella, Bærumsvømmerne


Line Løvberg, Lambertseter


Ingrid Nygaard Knutzen, Lambertseter


Maren Allum, Larvik


Ingrid Honerød Anthonsen, Skjetten


Victoria Løken, Aalesund


 


Ole Fjørtoft, Ungdomsutvikler i Bærumsvømmerne blir med som assistent trener og Judith Holm fra NSF er med som leder.


 


Vi ønsker laget lykke til!

For å se alle resultater fra Junior NM 2005 kan du klikke her


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Junior NM i Stavanger sist helg ble en stor suksess både som arrangement og rent sportslig. I tillegg til en meget fin nivåheving fra fjoråret på de fleste øvelser, ble det satt hele åtte nye norske juniorrekorder i løpet av de fire mesterskaps dagene.

X