go up


 


Mitt langsiktige mål
Mitt langsiktige mål har alltid vært å svømme i OL. Jeg satser frem mot OL i 2004 og regner med å komme dit. Å vinne OL er kanskje et drømme mål, men realistisk sett er jeg veldig fornøyd med å kvalifisere meg til en semi-finale.


 


Mitt mål for svømmesesongen 2002-2003
Jeg ønsker å spisse sprinteregenskapene mine og satser først og fremst på kortbane EM i Tyskland i desember og World Cup. I EM kort har jeg som mål å komme til finale på 50 fly og 50 rygg. Jeg har også ønske om å slå Eilert sin rekord på 100 rygg og Clasen sin rekord på 100 fly. Forsøker å svømme raskere gjennom hele sesongen for å få mye god konkurranse trening.


 


Meritter
World Cup Stockholm 2002 – 3.plass på 50 rygg
EM kortbane 2001- 10. plass på 50 rygg og 13 plass på 50 fly
EM junior 1997 – 7.plasss 100 fly
En rekke jr. og sr. mesterskap til sammen rundt 35-40


 


Spesialøvelser
Svømmer først og fremst 50 fly og 50 rygg. Liker disse best siden det er der jeg får mest igjen for kickinga mi. Har i det siste også blitt veldig glad i 100 rygg. Begynner å mestre denne øvelsen også ganske bra etter hvert og klarer å kicke 15m under vann på alle fire lengdene, noe jeg tjener veldig på. Er ikke like lett å holde det samme trykket på magen under vann, så jeg klarer ikke dette like bra på 100 fly, som nok kommer etter 50 meterne og 100 rygg.


 


Oppsummering av tiden frem mot NM og VM
Speedo Langbane cup 2003
Hadde trent veldig bra frem mot stevne og tok et par rolig dager for å få litt ut av stevne. Gjorde tett opp mot pers på fly øvelsene og persa på 50 fri. Var deilig å se at formen var såpass uten å ha sluppet opp for mye på treninga. Pete ga meg også klarsignal frem mot VM noe som var veldig deilig. Slapp å toppe frem mot Mare Nostrum som mange andre måtte for å prøve å kvale til VM. Hadde vært deilig å sette N.rek allerede på Tøyen, men 1/10 bak pers var betryggende.
Mare Nostrum
Ettersom jeg allerede var kvalet til VM trente jeg for fullt frem mot stevnene i Barcelona og Canet og var derfor ikke i noe storform… Hadde håpet på Finale på 50 fly i Barcelona, men var rett bak med 9. pl. Ekstra kjipt var det når det ikke var B-finale på 50 fly. Det var B-finale på alle andre øvelser! Fikk allikevel gjort en del nyttig stevne trening, selv om ikke tidene var det helt store. Ønsker ikke å gå på samme blemme som før EM kort og holder derfor igjen litt med formen.
VM-Samling Hamar
Kult at Morten klarte kravet og blir en del av VM-troppen. Blir en stor tropp sammenliknet med forrige gang da jeg og Anne-Mari reiste aleine… Fikk trent bra bortsett fra et par økter med litt mageproblemer. Var redd fjorårssesongen skulle gjenta seg, men det gikk heldigvis raskt over. Synes mange i troppen svømmer fort og tror det kommer til å bli et bra VM.
Treningsleir Fagersta
Kom ned en uke etter de andre og da så det ut til at vi dro med oss dritt været for etter dette var det ikke mange dager med fint vær. Kjipt det, men vannet var varmt og fikk gjort det jeg skulle av trøkker. Merker at flyen stemmer bedre ettersom jeg blir litt lettere og overskuddet begynner å komme. NM blir siste gjennomkjøring før VM og jeg regner med jeg vil være i god for på Hamar… De siste treningene her nede har i hvert fall ikke vært nedslående!!!


 


Treningsopphold i Finland 28. april – 8. mai
Hadde virkelig sett fram til å trene med Jere Hård, for dere som ikke kjenner han så er han verdens nest beste på 50m fly langbane, 23,50 som pers. Kun 4 hundredeler bak verdensrekorden….
Kom til Finland mandag 28. april, og dro direkte fra flyet til trening, men ingen Jere… Han hadde fri siden han hadde vært på stevne i helga. Fikk allikevel kjørt en grei økt. Var spent på å se hva Jere gjorde som jeg kunne plukke opp og ta med meg hjem. Frem til 8. mai fulgte jeg opplegget til Jere og sitter egentlig igjen med følelsen av at det han gjorde egentlig ikke var så spesielt. Er egentlig greit å få bekreftet dette, så ser man at det ikke er umulig å nærme seg.
Til forskjell fra hva jeg gjør hjemme la de nok enda sterkere fokus på sprint og fart igjennom hele sesongen. De hadde innslag av anaerob/aerob og sprint så og si hver uke hele sesongen igjennom. Dette mente treneren var nødvendig hvis Jere skulle kunne holde seg på et høyt nivå gjennom hele sesongen. Som treneren sa ”Jere lærer mye mer av å konkurrere enn å trene”. Tror dette kan være noe å tenke på for flere; det er for mange som trener på å trene, i forhold til å trene på å konkurrere.
Fikk også et par tips av treneren. Er greit å komme og trene med noen som kan se ting med et par ”friske” øyne. Man ser seg fort blind på ting man ser hver eneste dag. Sånn generelt trodde han jeg kunne satse enda mer spesifikt sprint, og ikke vektlegge det aerobe i like stor grad. For å bli blant verdens beste mente han man måtte dyrke egenskapene sine og ikke hele tiden jobbe med å forbedre svakhetene sine. Hvis man er naturlig eksplosiv, er det ikke noe grunn til å jobbe med å bli mer utholden for å si det veldig enkelt.
Som han sa ”Jere har ikke vunnet EM-langbane de to siste gangene fordi han har bedre utholdenhet enn konkurrentene sine”.
Jeg hadde stort utbytte av å være der og satser frem mot VM langbane til sommeren. Forhåpentligvis et stort skritt nærmere Jere…


 


Treningsleir påsken 2003 – Kreta
Hadde regnet med å få ”piffa” opp brunfargen litt, men den gang ei. Var ikke heldig med været denne gangen. Hadde kun et par dager med sol. Kjedelig, men treningene gikk derimot bedre.
Selv om vannet var i det kaldeste laget, fikk jeg gjort det jeg skulle. Ble ikke lange pausene, men det var heller ikke hovedhensikten. Følte at jeg mot slutten av leiren og i perioden etterpå hadde bygd opp et godt grunnlag. Ser frem til å gjøre mer høy fart i treningene, noe jeg setter mer pris på!


 


Kommentarer etter NM kortbane 2003
Sender med en liten oppdatering.
Ja, så er NM ferdig. Ble et mesterskap uten de helt store tidene. Må si jeg var ganske skuffet etter første dag når jeg svømte over et halvt sekund bak pers på 50 fly. Hadde i forkant av mesterskapet gjort noe gode tider på trening, men synes ikke jeg fikk utelling for dette i Bergen. Uten å bortforklare noe, tror jeg ikke forholdene er optimale i sentralbadet med tanke på sprintøvelsene. Synes det er på høy tid det kommer et nytt basseng i Bergen!!
Må bare få gratulere Maj som klarte å sette Norgesrekord i Bergen. Utrolig bra jobba! Ettersom mesterskapet utviklet seg, merket jeg med meg selv at jeg etter hvert begynte å fokusere på 50 og 100 fri, som jeg i utgangspunktet ikke var noen stor favoritt til å vinne. Er ikke like lett å motivere seg når man er storfavoritt. Vant ingen av øvelsene, men satte kanskje mer pris på medaljene i disse øvelsene siden jeg virkelig måtte kjempe for de.
Nå satser jeg frem mot VM og ser frem til å bli ferdig med siste eksamen på fysioterapistudiet om en snau uke. Forhåpentligvis???


 


Mine kommentarer om landslagsuttaket 2003
Finger`n i været?
Og da tenker jeg ikke på den man viser hvis man er riktig forbannet, men den man slikker på å rekker i været for å se hvilken vei det blåser…
Hvor er informasjonen om det nye landslagsuttaket? Det virker som om det er gått tilbake til det gamle systemet hvor ting ikke lenger bygger på krav, men på synsinger. Jeg er selvfølgelig skuffet over ikke å ha blitt tatt ut på elitelaget etter mine beste prestasjoner noen sinne. Hvis jeg en gang skulle bli tatt ut på elitelaget, så må dette været tidspunktet, men nei. Kun prestasjoner internasjonalt teller. Ja vel tenkte jeg. Da blir det vel ikke så mange på det “nye” elitalaget tenkte jeg, men der tok jeg grundig feil. Det skulle vise seg at dette ikke gjelder for alle. Uten å ta fra noen av de som er blitt tatt ut gleden over dette, føler jeg meg urettferdig behandlet og mange har ristet på hodet over avgjørelsen. For meg er dette en sak om prinsipper. Hvor alle stiller med de samme forutsetningene, og slik det har utviklet seg føler jeg ikke at dette er tilfelle. Å bli tatt ut på elitelaget viser i hvert fall at ledelsen har tro på deg som utøver, når de ikke gjør det hjelper det lite med ord. Kun handling teller for oss utøvere. Vi er avhengig av å prestere og gjøre om ord til handlinger. Dette burde også gjelde for resten av systemet.
Følte jeg måtte få sagt dette for det har plaget meg i en periode, men jeg satser videre og regner med å svømme svin fort i World Cup, som er en internasjonal konkurranse, eller er det kun mesterskap som teller???


 


Kommentarer før EM kortbane
Etter en veldig bra høstsesong, ser jeg nå frem mot EM med stor optimisme. Alle løpene jeg har gjort i høst har gitt meg god selvtillit og jeg håper å avslutte første del av sesongen med en eller flere finaleplasser i EM.
Størst sjanse har jeg nok på 50 fly, men tror også at 50 rygg og 100 rygg kan bli bra hvis alt klaffer. Det er deilig å ha gjort et par bra løp under Nordsjø og dermed vite at det jeg har gjort har vært bra. Og når jeg har fått trent så bra som jeg har etter Nordsjø og ikke vært sjuk, ser jeg ingen grunn til at det ikke skulle gå an å svømme enda raskere…!
Gleder meg til å reise og ser frem til å treffe resten av EM-troppen igjen. Tror det kommer til å bli et veldig bra mesterskap. Kult å være en skikkelig tropp. Greit å reise til Japan aleine med Anne-Mari, men det kan bli litt ensomt… Synd du ikke er med nå Anne-Mari. Du får trene på så regner jeg med du er med på neste “utflukt”.


 


Mine kommentarer fra Grand Prix i Gøteborg
Var i utgangspunktet litt usikker på om jeg skulle være med etter de gode resultatene på Nordsjø. Hadde bestemt meg for å komme skikkelig i gang med treningen igjen frem mot EM og ikke toppe videre. Litt kjedelig å svømme dårligere enn pers, men valgte å være med for treningens skyld. Fikk mye god stevnetrening med forsøk og finale på 50 og 100 fly og rygg. Var deilig å se at jeg kunne hevde meg i Sverige uten å være helt i toppform, det er et stort skritt i riktig retning i forhold til tidligere!
Av resultatene i helga er det 100 ry jeg er mest fornød med. 54,5 er mitt nest beste resultat. Løpet var på ingen måte perfekt, men det ble et skikkelig jobbeløp. Fikk kjørt meg skikkelig, men avgjorde på siste 25. Viste igjen at undervannsarbeidet på ryggen stemmer bra.
Føler at jeg er i rute frem mot EM og ser frem til å svømme sinnsykt fort igjen!


 


Kommentarer fra Nordsjøstevnet
FØR: Gleder meg veldig til Nordsjøstevnet og til å møte han Mohikaneren fra Bergen som vil slå meg på ryggøvelsene. Sees der!
ETTER: Helt sinnsykt!!!! Kun en måte å oppsummere helgens stevne i Stavanger på. Har gått på skyer i tre dager nå, og det har vært en helt nydelig følelse! Føler endelig at jeg har fått litt igjen for alt det arbeidet jeg har lagt ned de siste årene. At det skulle bli fem norske rekorder hadde jeg ikke drømt om på forhånd, men at jeg var i god form var det ingen tvil om.
Allerede mandagen før Nordsjø svømte jeg 24,5 på 50 fly på trening. Så våknet jeg tirsdag morgen med en “kink” i nakken og var redd jeg nok en gang skulle bli satt tilbake på grunn av skade eller sykdom. Var nesten ikke i vannet tirs, ons eller tors. Og hadde det ikke vært for hjelpen jeg fikk på TIS hadde det nok ikke blitt noe av den kanonhelgen jeg nå fikk…
TUSEN TAKK!!!
Resultatene i helgen gir veldig god motivasjon til videre trening frem mot EM kortbane og jeg gleder meg!!!


 


Informasjon fra min treningsuke i Hamburg
Trente i uke 43 en uke med Dirk Lange, tidligere trener for Therese Alshammar og Mark Foster. Ønsket å se hva de gjorde, da jeg hadde hørt at de kjører et ganske ekstremt sprint opplegg der nede. Reiste på egenhånd, i stedet for å være med landslaget til Las Palmas, noe jeg kanskje angrer litt på i ettertid, når jeg ser hvor brune de har blitt!!! Men treningsmessig fikk jeg veldig mye ut av oppholdet.
Vi kjørte ganske intensive treningsøkter, selv om total summen ikke var så stor. Kan nevne et par av kvalitets øktene jeg gjorde i vannet i løpet av uken.
Tirsdag ettermiddag: 3x8x100 crawl on 1.25/1.20/1.15 Lå på 1.06-1.07/1.04/1.01-1.02
Torsdag ettermiddag: 10×100 + 10×50 + 10×25 rygg best mulig snitt on 2/1/45″. Her lå jeg på 1.03/28,2-29,5/12,9-13,4.
Lørdag morgen: 50 fly max- (10,8)24,4 + 2x(100+50) ry on 1.20. Hadde 59,3-28,3 og 1.00,0-29,2 (100m skulle ikke være klin max, men rett under og 50 var max). + 50 fly max- (10,9) 24,7
I tillegg gjorde vi tre harde styrke økter på opp i mot 2 timer, og 2 løpeøkter. En ren sprint økt og en intervall økt.


 


 

X