Prikketid – Beskrivelse
Prikketid er en konkurranseform som passer for alle, uansett ferdighetsnivå og alder. Hensikten med prikketid er å komme nærmest mulig en tid som er angitt på forhånd. Når man benytter prikketid er det ikke den som har best personlig rekord på distansen som har størst sjanse for å komme nærmest den angitte prikketiden, her har alle lik mulighet til å være den som er nærmest.
Prikketiden kan velges på ulike måter, her er noen forslag:
- Treneren angir en tid som er lik for alle
- Treneren angir en tid for hver enkelt utøver
- Utøveren velger en tid
- Treneren eller utøveren trekker en tid
I tillegg kan man avgjøre om utøverne får vite hvilke tider de andre er tildelt, eller om dette først skal bli kjent etter at man er ferdig.
Prikketid kan benyttes som en konkurranseform internt i en klubb, f.eks som en avslutning på en treningssamling eller en klubbkveld. Her kan unge konkurrere mot eldre utøvere, eller rekrutter mot elitesvømmere. Man kan også konkurrere som par hvor man kombinerer utøvere fra forskjellige treningsgrupper.
Prikketid kan også benyttes som en konkurranseform mellom to eller flere klubber. Her kan man på forhånd bestemme antall utøvere fra hver klubb og antall øvelser som skal svømmes. Den klubben som i sum har minst avvik fra de angitte prikketiden vinner klubbkonkurransen.
Korte øvelser, f.eks 25, 50 eller 100 meter egner seg best med tanke på en effektiv gjennomføring av konkurransen, spesielt når det er mange utøvere. Man kan også velge lengre øvelser, men man bør i så fall velge øvelser som er godt kjent for utøverne.
For utøvere som er lite kjent med prikketid kan det være en fordel å gi hver enkelt utøver to forsøk på den valgte øvelsen/prikketiden, og at det er den beste av forsøkene som teller i konkurransen.
Stafetter kan også være en del av en konkurranse med prikketid. I tillegg til å benytte samme metode for fastsettelse av prikketid kan man f.eks legge inn andre variabler som gjør konkurransen mer spennende og underholdende.
Ved gjennomføring av medleystafett kan man først velge utøverne som skal delta på laget, så bestemme prikketid og til slutt hvem som skal svømme de ulike svømmeartene.
- Alle kan komme nærmest idealtid uavhengig av personlig rekord
- Man kan oppnå et godt resultat uten å sette personlig rekord/årsbeste
- Man lærer å kjenne egen kropp og fart
Andre tips til gjennomføring av konkurransen
Konkurranser med prikketid skal være morsomme og uhøytidelige, de kan også være en god mulighet til å bygge relasjoner på tvers av treningsgrupper og andre klubber. For å forsterke det sosiale kan det være en god ide å avslutte konkurransen med et felles måltid samtidig som man gjennomfører en uhøytidelig premieutdeling.
Man kan også kombinere prikketid med f.eks temasamling i klubben, eller prikketid i svømmehallen kombinert med prikketid på løpebane utendørs. Det finnes mange muligheter for å skape artige opplevelser for alle, uavhengig av ferdighets- og ambisjonsnivå.
Heatoppsett og resultatutregning:
Her finner du dokumenter med eksempel på hvordan utregningen kan se ut: